Rätt vinterdäck är A & O!

Att ha rätt slags däck på bilen är alltid viktigt. Att ha rätt slags vinterdäck kan vara skillnaden mellan att vara kvar på vägen eller  åka i diket - eller ännu värre. Här följer ett par viktiga punkter att ha i åtanke. 

om-dacken.jpgDet finns lite olika uppfattningar om när man "får" använda vinterdäck. Och här finns det faktiskt bara en grundläggande regel som är viktig, nämligen att det är man får använda vinterdäck närsomhelst om det är halt väglag. Däremot så SKA vinterdäck användas mellan den 1 december till den 31 mars. 

Det är viktigt att du undersöker dina vinterdäck i god tid innan "halksäsongen" börjar. Med tanke på det nyckfulla svenska vädret så är detta en utrustning du bör ha koll på i princip året om, och prioritera när sommaren är slut. 

Enligt lag får inte mönsterdjupet på däcket understiga 3 mm mellan den 1 december och 31 mars. Det är dumt att chansa, och även om dina däck "klarar" måtten i början av december, så slits de snabbt, och kan vara undermåliga en kort tid därefter. Här bör du alltså ha goda marginaler. 

En vanlig fråga är om man ska välja dubbade vinterdäck eller odubbade. Här måste du själv välja. Odubbade sliter mindre på vägarna, medan dubbade ger ett bättre grepp när det är isigt. 

Glöm heller inte att kolla lufttrycket i däcken! 

 

5 dec 2012

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)