Tänk (även) på säkerheten när du köper bil

Priset är den jämförelseparameter som de flesta använder när det är dags att köpa ny bil - och märket på bilen.

Inget konstigt med det. Vi har alla våra preferenser vad gäller varumärken. Och vi har alla olika ekonomiska förutsättningar. 

En faktor som dock ofta glöms bort, eller åtminsone hamnar lite i skymundan, när vi ska köpa bil är säkerheten. Nytillverkade bilar har idag en relativt hög säkerhetskoffecient, men det kan vara lite si och så med begagnade bilar, speciellt för modeller som är äldre än tio år.  

När du köper en sådan bil är det förstås extra viktigt att ställa frågor till bilförsäljaren om säkerhetsaspekterna och på så vis ta reda på vilka begräsningar som finns, och vad det kommer kosta att åtgärda eventuella brister.

Som nämnt är det givetvis en fråga om ekonomi, det vill säga att ha råd att köpa en säker bil. Men jag skulle vilja hävda att det är bättre att kompromissa vad gäller bilens utseende och varumärke, än med säkerheten.

Med sistnämnda bör man aldrig kompromissa, utan istället försöka hitta en så bra lösning som möjligt inom den givna budgeten. Här kan man tänkte på lite olika saker. Exempelvis: har du en bil för inbyte eller försäljning så se till att få bra betalt för den. Eller försök få till en deal med bilhandlaren som höjer säkerhetsaspekten på någpt sätt. Det kan exempelvis handla om att få ett par nya vinterdäck på köpet, eller att få skäligt betalt för din begagnade bil, så att du har råd att lägga mer på den nya i detta avseende.

En bilfirma som satt en ny slags standard för detta är Mårtenssons-bil som erbjuder dig minst 20 papp om du byter in din gamla bil. Det enda villkoret är att du sen köper din bil hos dem - och 20 000 kr är alltså ett minsta belopp. Om fler bilfirmor kunde ha en liknande garanti, kunde också fler konsumenter ha råd med säkrare bilar.

Poängen med mitt resonemang är försöka lyfta fram säkerhetsaspekten som en viktig parameter när du ska köpa bil. En parameter som en vacker dag kan rädda ditt liv. 

15 nov 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)