Blogg

RSS

Halktider är här

2 Nov 2014

Ville egentligen bara skriva en sak: kör försiktigt i höst, den riktiga halkan är här när som helst!

Tänk (även) på säkerheten när du köper bil

15 Nov 2013

Priset är den jämförelseparameter som de flesta använder när det är dags att köpa ny bil - och märket på bilen.

Inget konstigt med det. Vi har alla våra preferenser vad gäller varumärken. Och vi har alla olika ekonomiska förutsättningar. 

En faktor som dock ofta glöms bort, eller åtminsone hamnar lite i skymundan, när vi ska köpa bil är säkerheten. Nytillverkade bilar har idag en relativt hög säkerhetskoffecient, men det kan vara lite si och så med begagnade bilar, speciellt för modeller som är äldre än tio år.  

När du köper en sådan bil är det förstås extra viktigt att ställa frågor till bilförsäljaren om säkerhetsaspekterna och på så vis ta reda på vilka begräsningar som finns, och vad det kommer kosta att åtgärda eventuella brister.

Som nämnt är det givetvis en fråga om ekonomi, det vill säga att ha råd att köpa en säker bil. Men jag skulle vilja hävda att det är bättre att kompromissa vad gäller bilens utseende och varumärke, än med säkerheten.

Med sistnämnda bör man aldrig kompromissa, utan istället försöka hitta en så bra lösning som möjligt inom den givna budgeten. Här kan man tänkte på lite olika saker. Exempelvis: har du en bil för inbyte eller försäljning så se till att få bra betalt för den. Eller försök få till en deal med bilhandlaren som höjer säkerhetsaspekten på någpt sätt. Det kan exempelvis handla om att få ett par nya vinterdäck på köpet, eller att få skäligt betalt för din begagnade bil, så att du har råd att lägga mer på den nya i detta avseende.

En bilfirma som satt en ny slags standard för detta är Mårtenssons-bil som erbjuder dig minst 20 papp om du byter in din gamla bil. Det enda villkoret är att du sen köper din bil hos dem - och 20 000 kr är alltså ett minsta belopp. Om fler bilfirmor kunde ha en liknande garanti, kunde också fler konsumenter ha råd med säkrare bilar.

Poängen med mitt resonemang är försöka lyfta fram säkerhetsaspekten som en viktig parameter när du ska köpa bil. En parameter som en vacker dag kan rädda ditt liv. 

Snart dax för halka!

2 Nov 2013

Även om graderna fortfarande håller sig på plus i år, kan det vara lömskt på vägarna, speciellt på mornar och nätter. Så ta det lugnt, och byt till vinterdäck i god tid. 

Ta det lugnt på vägarna!

6 Jan 2013

Just nu råder småfluriga vinterförhållanden på våra vägar på så vis att temperaturen ligger någonstans runt nollan på många delar av landet. Det är välkänt att nolltemperatur när det "fryser på" kan ge extremt hala vägar, så ta det försiktigt!

Rätt vinterdäck är A & O!

5 Dec 2012

Att ha rätt slags däck på bilen är alltid viktigt. Att ha rätt slags vinterdäck kan vara skillnaden mellan att vara kvar på vägen eller  åka i diket - eller ännu värre. Här följer ett par viktiga punkter att ha i åtanke. 

om-dacken.jpgDet finns lite olika uppfattningar om när man "får" använda vinterdäck. Och här finns det faktiskt bara en grundläggande regel som är viktig, nämligen att det är man får använda vinterdäck närsomhelst om det är halt väglag. Däremot så SKA vinterdäck användas mellan den 1 december till den 31 mars. 

Det är viktigt att du undersöker dina vinterdäck i god tid innan "halksäsongen" börjar. Med tanke på det nyckfulla svenska vädret så är detta en utrustning du bör ha koll på i princip året om, och prioritera när sommaren är slut. 

Enligt lag får inte mönsterdjupet på däcket understiga 3 mm mellan den 1 december och 31 mars. Det är dumt att chansa, och även om dina däck "klarar" måtten i början av december, så slits de snabbt, och kan vara undermåliga en kort tid därefter. Här bör du alltså ha goda marginaler. 

En vanlig fråga är om man ska välja dubbade vinterdäck eller odubbade. Här måste du själv välja. Odubbade sliter mindre på vägarna, medan dubbade ger ett bättre grepp när det är isigt. 

Glöm heller inte att kolla lufttrycket i däcken! 

 

Så förbereder du dig för vinterhalkan!

5 Dec 2012

Den bästa bilkörningen på halt väglag är den som fokuserar på att förebygga olyckor.

En viktigt del i detta förebyggande är att bilen är rätt utrustad för den kyliga väderleken. Därför bör du alltid, i god tid innan kylan slår till, ha koll på bilens utrustning.

Här följer några viktiga punkter för vad du bör kontrollera.

  • Se till så att du har rätt frostkydd i kylaren.
  • Se till så att du har frostskydd i spolarvätskan.
  • Om du är osäker på vilket frostskydd eller spolarvätska du ska köpa kan du alltid fråga på bensinmacken eller verkstaden.
  • Kontrollera så att batteriet i bilen är ok. Ett undermåligt batteri tål kyla sämre och risken för problematiska motorstopp och haverier ökar därmed markant. 
  • Titta en extra gång så att din bil är utrustad med varningstriangel.
  • Kolla så att alla "is-och-snö-undanröjande"-verktyg finns på plats såsom isskrapa (gärna fler stycken) och skyffel.
  • Finns bogserlina och startkablar?

En annan viktig del av utrustningen vad gäller körning på halt väglag är förstås däcken.

Du kan läsa mer om råd och rön för bra vinterdäck i det här inlägget

bokpil.pngDax att boka Risktvåan? Läs mer här. 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)